top of page
Fireworks
Nyttårsaften - en utfordring for mange dyr

Snart er det nyttårsaften, og mange gleder seg til å feire overgangen til et nytt år.

Dessverre er det mange dyr som opplever denne dagen som svært skremmende på grunn av fyrverkeriet som skytes opp.

 

Fra naturens side er de fleste av våre familiedyr byttedyr, det vil si at de blir spist av andre dyr i naturen.

Av den grunn er de utstyrt med blant annet svært god hørsel for å kunne oppdage farer og de har en iboende frykt for å bli tatt av rovdyr.

Derfor reagerer de så snart de opplever noe som kan være en fare.

 

Selv om dyrene er domestisert bevarer dyrene disse egenskapene, og det er derfor ikke vanskelig å forstå at både hunder, katter, kaniner og andre dyr kan bli svært skremt av fyrverkeri. Hunder har for eksempel fire ganger så god hørsel som mennesker, så smellene fra rakettene kan være svært stressende.

Dyr som er ute denne kvelden kan bli så redde at de kan løpe langt avgårde fra nærområdet og roter seg bort. Kaniner og fugler kan også oppleve dødsangst som følge av lysglimt og smellene fra rakettene.

 

 

Dyrebeskyttelsen Norge får hvert år henvendelser om spesielt hunder og katter som har forsvunnet på nyttårsaften. Sørg for å hold dyrene inne denne dagen!
 

Ta nødvendige lufteturer med ditt kjæledyr tidlig på kvelden før fyverkeri starter, det er ikke lov å fyre opp fyrvrkeri før klokka 18:00 og etter 02.00.

Tiltak

Det finnes heldigvis flere ting man kan gjøre for å forbedre situasjonen for dyrene både i forkant av nyttårsaften og på selve dagen.

  • Det finnes musikk man kan laste ned eller kjøpe på CD med lyder av fyrverkeri. Dette kan spilles lavt for å venne dyrene til lyden i forkant av dagen. Det kan starte allerede fra dyrene er små, og fortsettes så med gradvis men forsiktig eksponering. Dette vil ta tid, og er noe man kan planlegge for eksempel for til neste år om man ikke har forsøkt det frem til nå.

  • Rundt jul og nyttårsfeiringen bør dyrene få mest mulig ro og rutiner. La de få mulighet til å trekke seg tilbake et stille sted om de ønsker det.

  • Enkelte dyr kan ha god effekt av feromoner. For eksempel  DAP eller feelway. Snakk med din veterinær om hva som er best for ditt dyr.

  • Sørg for å gå en lang tur med hunden tidlig på dagen, og hold gjerne humøret opp med et god måltid (egnet for hunder!)

  • Pass på at katten er inne denne dagen. Hold den gjerne inne fra dagen før så du er sikker på at katten er inne i tide. Noen skyter også opp raketter tidlig på dagen på nyttårsaften så katten bør være inne hele dagen.

  • Har du kaniner ute så ta den gjerne inn i en garasje eller lignende. Husk at kaniner tåler temperaturforandringer dårlig, så det bør være en plass det er relativt kjølig. Skjerm dem fra støy og lysglimt.

  • Trekk for gardiner og sett på litt rolig musikk, ha gjerne dyrene på det roligste stedet i huset lengst vekk fra fyrverkeriet utenfor.

  • Pass på at hunder og katter har noe å leke med, slik at de forhåpentligvis holder seg opptatt hvis det blir mye bråk utenfor.

  • Ingen dyr som er redde skal være alene hjemme. Ikke steng dyret inne i et bur og reis fra det. Pass på at dyret får pass om du må reise bort.

  • Dyr skal aldri straffes om de viser frykt. Det er viktig at du er tilstede, og oppfører deg som normalt. Ikke trøst dyret om det er redd, da vil dyret får en bekreftelse på at det er noe skummelt. Opptre som normalt, og lek gjerne og gi oppmerksomhet som om ingenting spesielt skjer.

Vi ønsker tobente og firbente en flott og fredelig nyttårsfeiring, med ønske om et godt nytt år!

Her har vi lagt ut lydfil (“Sound Scary” laget av Svea Fireworks) som består av ulike nyttårsaften-lyder.

Start tilvenningen rolig og gradvis, og vær sammen med ditt dyr under avspillingen av lydene

Scary SoundSvea Fireworks
00:00 / 01:04
bottom of page