Pleie og stell

Det er en myte at katter holder seg rene og trimmer klørne selv

Ved å kontrollere og stelle katten din jevnlig er det også lettere å oppdage skader og sykdom. Hvis man venner katten til slik håndtering fra den er liten, vil det være mye lettere. Gjør det til en kosestund for deg og pus. 

klippekatteklo Klør

Katten har bruk for klørne sine til mange ting, blant annet til å klatre  og forsvare seg. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og kloskader kan være smertefullt. Utekatter klarer vanligvis å kvesse og slite klørne sine på naturlig vis, men sjekk allikeve disse jevnlig.

Hvis pus er mindre ute enn normalt, for eksempel om vinteren, kan det hende at du må klippe klørne.

Innekatter derimot bør klippes jevnlig. Bruk en klotang til å klippe klørne. Det er kun de ytterste spissene på klørne som skal klippes. Studerer du kloen i godt lys, ser du den lyserøde, nervefylte sonen lengre nede i kloen som du ikke må klippe i. Skulle du klippe over denne med et uhell kan du bruke blodstoppmidler for å dempe blødningen.

 

Tenner Katt Tannpuss

Det viktigste måten å forebygge orale helseproblemer på er å pusse tenner og tannkjøtt på katten.Katter liker ikke at man fikler i munnen deres.

Venn de til dette tidlig og start forsiktig med for eksempel en bomullspinne med tannkrem på, og gå etterhvert over på tannbørste. Hos Buddy har vi egnede tannpleieprodukter til katt. Supplerer med tørrfôr og bein mot tannstein.

 

Øyne, nese, ører og anus

Noen raser med relativt flate fjes kan ha en overproduksjon av tårer, utflod fra nesen. Tørk forsiktig av rundt øyne og nese med en egnet våtservietter.

Stikk aldri en bomullspinne i ørene til katten. Buk ern anerkjent ørevoksfjerner, eller tørk forsiktig med egnede våtservietter. 

Område rundt anus bør også sjekkes. Avføring kan feste seg i pelsen. Også her kan du bruke egne våtservietter. Hvis  katten stadig slikker seg i område rundt analåpningen, er analkjertlene antakelig full. Da bør du kontakt veterinær. 

Pelspleie

Katter røyter mer om våren og om høsten. Når katten steller seg, slikker den i seg løse hår som danner hårballer i fordøyelsessystemet. Det er derfor lurt å børste katten jevnlig, spesielt i røyteperiodene, for å forhindre at katten får problemer med fordøyelsen. Langhårede katter trenger jevnlig børsting for å unngå at pelsen tover seg. Tover i pelsen gjør at huden ikke får nok luft, noe som kan føre til utslett, eksem eller andre hudplager. Noen langhårede bør derfor børstes hver dag. Pelsen i overgangen mellom buken og bakbeina, bak ører og rundt halsbånd er særlig utsatt.

Katter er riktignok renslige og vasker seg selv. Det kan allikevel være greit med et bad i ny og ne, spesielt for en utekatt som har rullet rundt i sand og skitt. Bruk en mild shampoo og balsam som er egnet for dyr, skyll godt. Gjør katten vant til både vask, børsting og generelt stell fra den er liten, da blir det enklere for deg og mindre skremmende for katten.